InstaForex

Výzivové tipy: Tajomstvo cukru

Twitter  

 Ako delíme cukry a akú majú úlohu vo výzive nášho organizmu? Co znamená pojem „glykemický index“?  Aká je produkcia sacharidov v prírode? Na všetky tieto otázky odpovedá výzivový poradca Peter Jez, ktorý sa bude zaoberat práve cukrami, ich delením a významom.

 

Stále castejšie sa vo svojej praxi stretávam s otázkami súvisiacimi s cukrami v našej výzive a výškou  ich glykemického indexu (GI). Ludia sa pýtajú, co to vlastne ten glykemický index je, co vyjadruje.

Základom pre pochopenie teórie GI je aspon základná znalost delenia cukrov. Urcite viete, ze cukry (sacharidy) sú zdrojom energie, aj ked nie jediným. V prírode ich vytvárajú zelené rastliny pomocou slnecných lúcov z oxidu uhlicitého a vody. Len pre zaujímavost a predstavu o sile energie, ktorá sa v rastlinách skrýva: verte, ze jeden meter štvorcový zelených listov rastlín vyrobí za jednu hodinu jeden gram cukru. To znamená, ze na celej Zemi sa vyrobí za jeden rok priblizne 200 miliárd ton sacharidov. Je to viac ako celosvetová produkcia zemného plynu, uhlia a dreva dohromady.

Ako delíme cukry?

Cukry sú rozdelené do troch základných skupín.

Jednoduché  - zlozené z jednej molekuly cukru, monosacharidy. Najdôlezitejšie sú: hroznový cukor (glukóza), ovocný cukor (fruktóza) a súcast mliecneho cukru nazývaná galaktóza.

Dvojité – zlozené z dvoch molekúl cukru, disacharidy. Napríklad repný a trstinový cukor, ktorý sa predáva ako konzumný (sacharóza), mliecny cukor (laktóza) alebo sladový cukor nachádzajúci sa v obilných klíckoch (maltóza).

Komplexné – oligosacharidy a polysacharidy. Oligosacharidy vznikajú spojením troch az desiatich jednoduchých cukrov (napr. maltodextrín). Polysacharidy sú  niekolkonásobné cukry, pretoze ide o spojenie viac ako desiatich jednoduchých cukrov. Patrí sem predovšetkým rastlinný (amylopektín) a zivocíšny cukor (glykogén).

A teraz sa dostávame k uz spomínanému GI. Vdaka rôznej velkosti molekúl cukru je ovplyvnená aj ich rýchlost vstrebávania sa do krvi a tým zvýšenie hladiny krvného cukru, následne mnozstvo inzulínu, ktorý musí vyplavit kôra nadobliciek, aby udrzal hladinu krvného cukru na prijatelnej hodnote.

Glykemický index nám tak  udáva, ako rýchlo prichádza cukor do krvi a ako rýchlo sa zvyšuje hladina krvného cukru, a teda – aká silná bude produkcia inzulínu (hormón produkovaný podzalúdkovou zlazou), aby sa cukor vyplavil do svalových buniek. Cukry s GI vyšším nez 80 sú „katapultované“ do krvi velkou rýchlostou, medzi 50 – 80 plynule „vtekajú“ a medzi 30 – 50 pomaly „presakujú“. Z týchto dôvodov je pre väcšinu populácie (nešportujúcich ci rekreacne športujúcich) ideálne dodávat organizmu cukry s nízkym GI, aby sme zabezpecili plynulý prísun energie a tým  ochránili funkciu podzalúdkovej zlazy pred poškodením. V opacnom prípade nám môze hrozit napr. diabetes mellitus 2. typu  (cukrovka).

Treba  tiez povedat, ze inzulín nevyplavuje len cukor do svalových buniek, ale aj tuk do tukových buniek, co vedie k jeho ukladaniu a následnej telesnej nadváhe.

Majme preto na pamäti, ze prijímanie cukrov s nizším GI nám zabezpecí plynulý príjem energie, nezatazí neprimerane náš organizmus, nevyvolá tak rýchlo pocit hladu a únavy, nespôsobí  nadmerné ukladanie tuku, ktoré prináša velké mnozstvo zdravotných komplikácií. Ak si dokázeme udrzat vyrovnanú energetickú bilanciu, t.j. rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie, nemusíme sa bát o svoju líniu a vitalitu.

Autor:  Petr Jez, odborný výzivový poradce, www.faktorplus.cz

Zdroj: http://www.aminostar.com/sk/news_item.asp?da_id=282

Twitter  
Prihlásiť Zaregistrovať

Prihlásenie k vášmu účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Pamätaj si ma

Vytvoriť účet

Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.
Meno *
Užívateľské meno *
Heslo *
Overenie hesla *
E-mailová adresa *
Overenie e-mailovej adresy *
InstaForex

Najbližšie podujatie

Žiadne udalosti

Sledujte nás:

facebookgoogle-plustwitter